All you need is love

The Beatles

Ik weet niet waarom ik met The Beatles begin, het komt gewoon in me op. De grootste band/artiesten uit de muziekgeschiedenis zongen in 1967 over All you Need is Love. Het was het flower power tijdperk en iedereen vond elkaar lief, hoewel? Het was ook de tijd van de oorlog in Vietnam. Flower Power was “een tegenbeweging” die de oorlog en het geruzie in de wereld zat was. Aan de ene kant had je de harde en politieke zakelijkheid versus aardig zijn voor elkaar en nadenken over een wereld waarin we willen leven en gelukkig zijn.

Zo werken we allemaal in een bedrijf of organisatie waar soms harde zakelijke beslissingen worden genomen. Je moet weg, er is ruzie etc. Daar wordt schande over gesproken.

Hoe werkt dat op een vereniging? Daar werkt een harde zakelijke benadering of de feiten niet want op een vereniging regeert de emotie. “De club” is van de leden en zit alle vrijwilligers en leden in het hart. Op een vereniging wil je juist iedereen een plekje geven en niemand moet weg. Sterker, we hebben elke vrijwilliger keihard nodig, niemand mag er weg.

Het nadeel van de samenwerkingsvorm op een vereniging is dat een lid die veel taken uitvoert of lang aan de vereniging is verbonden, zich belangrijk voelt en die macht kan aangrijpen om “iets” te forceren. Door juist te forceren wordt de druk op het bestuur, op de elftalleiding etc. opgevoerd om zijn of haar wil op te leggen of de organisatie te saboteren. Er kan een vervelende sfeer ontstaan en vaak gaat het om de manier waarop er wordt gehandeld of aangesproken. Dat maakt dat er mensen boos zijn en blijven. De meeste leden zijn gelukkig en blij op de club. Het gaat dan ook vaak om een minderheid van leden die ontevreden zijn of klagen, maar die wel een stempel drukken op het wel en wee binnen de vereniging. Elke vereniging kampt met dit verschijnsel. Het is overal wat!

Verschillen van inzicht zijn prima, daar wordt je met elkaar alleen maar beter van. Maar de verschillen worden een probleem als er een label “goed” of “fout” aan wordt gehangen. Als het bestuur of die ene persoon, de tegenstander etc. “fout” is en veroordeeld wordt dan ben jij volgens jouw waarheid “goed” bezig? Er wordt vooral vergeten zelf in de spiegel te kijken, het ligt altijd aan de ander en vergeet niet te vragen waarom die ander zo reageert of handelt? Oordeel niet voordat je weet wat de ander je wil vertellen of waarom er iets op een bepaalde manier is besloten of georganiseerd. Denk maar eens na over jouw harde oordelen over “goede” of “foute” personen, beslissingen etc. versus het gesprek dat moet worden gevoerd en “de waarom vraag” die aan elkaar moet worden gesteld.

Geef mij The Beatles maar “All you Need is Love” en vooral begrip voor elkaar. Amen.

 

Vertrouwenspersoon

We hebben het maar druk gehad de afgelopen weken in het bestuur. Carin Schaaff is sinds enkele seizoenen onze vertrouwenspersoon. Carin is onderdeel van de commissie integriteit. Ik praat regelmatig met Carin over het thema “respect” op de club. We evalueren dan kritisch incidenten of waar we nu staan en hoe het gaat met de zichtbaarheid van het thema respect op KMD. We vinden allebei dat het nog veel beter kan en moet. Er over praten en bewustwording creëren door thema avonden te organiseren, borden te plaatsen etc.  is één stap, maar het elke zaterdag en natuurlijk elke dag doen en toepassen, daar gaat het om. En wat is dan respect? Het gaat om houding en gedrag en anderen behandelen zoals jezelf behandeld wilt worden. Maar het gaat ook om een open sfeer creëren in de vereniging waarin leden en vrijwilligers elkaar kunnen aanspreken, met elkaar in gesprek zijn in plaats van over elkaar. En wanneer ben je goed bezig of doe je het dan goed? Je doet het goed als je anderen rekenschap kunt geven van je gedrag. Het thema respect verdient continu onze aandacht op de club. Wordt vervolgd.

 

Algemene Ledenvergadering

U heeft toch allemaal vrijdag 9 november 2018 as. in uw agenda staan? Leden en ouders van leden zijn uitgenodigd om de vergadering in het clubgebouw van de s.v. KMD. bij te wonen. Het belooft weer een onderhoudende avond te worden, met interessante stellingen waarbij uw mening wordt gevraagd en natuurlijk wordt er rekenschap afgelegd door de bestuursleden over het afgelopen jaar en worden de plannen voor het komende seizoen gedeeld. Dit jaar wordt jullie komst meer dan ooit op prijs gesteld.

We vragen immers de hulp van alle leden. Om uiteenlopende redenen zullen Marten Damen, Jaco van der Tang en Jan Middendorp aftreden als bestuurslid.  Dus zijn we naarstig op zoek naar vervangers. Op de site vind je de  wervingsteksten. Weet je op voorhand een geschikte kandidaat dan hoor ik dat graag. Natuurlijk is er die avond ook de huldiging van de jubilarissen en de vrijwilliger van het jaar. En DJ iPOD Joop sluit de avond feestelijk af. Zorrug dus dat je er bij bent. Aanvang is 20.00 uur.

 

Keuken

Soms droom ik van Italiaanse bollen met carpaccio, verse gevulde koeken uit de oven en gezonde producten uit de KMD keuken. Maar ik ben de enige geloof ik op de club. De wil is er niet of de vraag is er niet? Een gezonde keuken werkt blijkbaar niet op KMD?  Vandaag sprak ik Hans Braber sr, samen dromen wij van voldoende vrijwilligers in de keuken. Het bestuur heeft leaflets rondgedeeld, plannen gesmeed, kandidaat vrijwilligers benadert, acties op touw gezet etc. De wil om er een succes van te maken is er niet of de animo om als vrijwilliger bij te dragen aan de keuken ontbreekt. Voldoende vrijwilligers in de keuken werkt blijkbaar niet op KMD? We gaan het er de komende week weer over hebben. Moeten we de keuken sluiten?  Mooie stelling voor de ALV?

 

MO13

Vandaag had onze scheidsrechter coördinator Ruud Fidder me ingedeeld bij de MO13 en die speelden thuis tegen VELO. En de Wateringse “El Classico” werd een kraker van jewelste. Wat een inzet en wat een wedstrijd was dit! Geweldig hoe de meiden speelden en goed ook! Voor rust scoorde VELO de 0-1. Na rust toonde KMD veerkracht en werd er knap twee keer gescoord 2-1 voor, met nog een minuut te spelen en toen …. een zondag schot van VELO over de keepster van KMD en toch nog 2-2. Wat een spanning en wat was het heerlijk om deze meiden te fluiten. Ik heb genoten en ben trots op onze MO13.

 

KMD 1

Ze waren er weer, onze supporters. Zo stonden er meer Wateringers dan Duindorpers langs de lijn. De 9-0 van vorige week gaf hoop en vooral vertrouwen. Tegen Duindorp heb ik KMD in de afgelopen vier jaar niet zo goed zien voetballen, met lef en bravoure. Zo zien we het graag! De supporters genoten van de inzet en er werden veel kansen gecreëerd waarvan er twee werden benut. Een dik verdiende overwinning, die smaakt naar meer. Of lag het aan de soep van Marian en Hans Verschoor? Dan is het zaak dat we voortaan elke donderdagavond na de training soep met een broodje serveren!  Zaterdag as spelen we thuis om 14.30 uur tegen Hercules. Ik zie u dan graag weer.

 

Maak er een mooie week van.

 

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

image1 image1