Helemaal nieuw

Een nieuwe herfst, een nieuw geluid

Volgende week gaat officieel de herfst in en als de thermometer een beetje meewerkt, wordt het ook weer prima weer. Na een fantastisch mooie zomer, ook een mooie herfst? Ik teken er voor. En omdat de nieuwe competitie gaat beginnen en veel (jeugd)elftallen “nieuw” zijn, maar ook trainers en de staf “nieuw” zijn, kies ik voor de dichterlijke titel “een nieuwe herfst, een nieuw geluid”. Vrij naar Herman Gorters meesterwerk “een nieuwe lente, een nieuw geluid”. O jee “we gaan toch weer niet opnieuw dichten?” Want dan begeef ik me op glad ijs. Het conservatieve voetbalwereldje heeft niets met pseudo dichters of een nieuw geluid. Alles moet het liefst bij het oude blijven, er mag vooral niets veranderen en een voorzitter die gedichten maakt, dat kan toch niet!

Wen er alvast maar aan “KMD nieuwe stijl”. Ook dit seizoen gaat er weer heel wat veranderen. Nieuwe leden, nieuwe trainers, nieuwe stafleden, nieuwe commissieleden en nieuwe bestuursleden betekenen nieuwe ideeën, een nieuwe inrichting van oude regels en gebruiken, een andere opstelling met andere spelers etc. KMD verandert en is ook dit seizoen weer helemaal nieuw. Eén ding zal als het aan mij ligt nooit veranderen, die typische gezellige KMD cultuur.

 

Paddo’s

Of ik paddo’s had gegeten werd me gevraagd na de publicatie van het gedicht over “hebben en zijn” van twee weken geleden. Nee natuurlijk niet! Gewoon weer eens iets anders en prima toch als het stukje niet door iedereen wordt begrepen. Zet ik als technisch beperkte verdediger van de KMD selectie 1980-1994 ook eens iemand op het verkeerde been. Je moet jezelf vooral niet te serieus nemen en het leven af en toe met een knipoog beleven. Het hebben van een periodetitel (status en aanzien) is fantastisch, maar al bijna 80 jaar de mooiste club (gelukkig en gezond) van het Westland zijn, is zeker net zo belangrijk. O jee, gaat het toch weer over “hebben en zijn”. Ik neem nog een paddo.

 

Nieuw elan

Graag begeef ik me onder de jeugd. De open- en onbevangenheid werkt aanstekelijk en ik word blij van spelende kinderen. Het fluiten van de JO13-4 tegen Verburch was voor mij het absolute hoogtepunt van deze zaterdag. Met rust keken de jongens nog tegen een kansloze 0-2 achterstand aan. Maar na rust veerde het elftal op en werd er gevochten voor elke meter en was KMD de bovenliggende partij. Er werden twee knappe doelpunten gemaakt en met de 2-2 werd het een erg spannende wedstrijd. En bijna ………… was de sensatie compleet. Het bleef echter 2-2 en de jongens konden met opgeheven hoofd van het veld.

 

Het debuut

Afgelopen zaterdag was het weer zover: Tim Henzen maakte zijn debuut in KMD 1. Een mooi moment om de jeugd te zien optreden. Daar moeten we het van hebben, eigen jongens die een stap maken in hun ontwikkeling. En dat kan alleen maar als je “in het diepe” wordt gegooid en met “de grote jongens” mee mag doen. De eerste keer vergeet je nooit meer en is natuurlijk ontzettend spannend en dan is het goed dat er een fijne spelersgroep is die je opvangt. Zelf zal ik nooit het intrappen met Willem van de Wetering (inderdaad de broer van Hans en Theo) vergeten. Dat “Big Willem” juist met mij ging intrappen, vergeet je nooit meer en ik weet zeker dat Tim deze wedstrijd ook nooit meer vergeet. Gefeliciteerd Tim met je debuut en zet em op in de selectie bij KMD.

 

Roeptoeter

Volgende week hebben we een primeur. Helemaal nieuw, iets anders. Remco Soer is onze nieuwe speaker en gaat vooraf aan de wedstrijd van KMD1 tegen VDL de supporters verwelkomen en de opstelling en belangrijke nieuwsfeiten omroepen. Na afloop van de wedstrijd is er rond 17.15 uur een vraaggesprek over de wedstrijd met de trainer Martin de Mooy en kunnen de supporters in de kantine vragen aan de trainer stellen.

 

Gouden Eeuw

KMD bestaat op maandag 29 april 2019 alweer 80 jaar. Nu is het 75 jarig bestaan uitgebreid gevierd en is 80 jaar niet iets om bij stil te staan in de voetballerij. Misschien doen we op zaterdag 1 juni 2019 tijdens het All Stars toernooi iets extra’s, maar daar moeten we nog maar eens voor gaan zitten.  Eigenlijk vieren we elke zaterdag dat we met alle leden bij elkaar kunnen zijn en wat mij betreft is deze periode zo wie zo “KMD’s gouden eeuw”.

KMD staat er op veel vlakken beter voor dan ooit. Meer teams, meer jeugd, voldoende kader en een prachtige accommodatie. Daar is in het verleden, en wordt nog steeds, door iedereen keihard aan gewerkt. Als ik het terrein op fiets zoals vandaag ben ik erg trots, staat het parkeerterrein helemaal vol met auto’s en hoor ik het gekwetter van de jeugd. KMD leeft en daar doe je het voor.

Er zijn altijd wensen en het kan altijd beter. Als ik met bestuurslid Jan Middendorp praat gaat het soms over het gebrek aan discipline, de zoekgeraakte ballen, de fietsen van de jeugd die langs het terrein staan op door de weekse dagen, de rommel die de jeugd maakt etc. Jan heeft gelijk, het kan beter. Ik heb het dan met Jan over de tijd dat ik als jochie op KMD kattekwaad uithaalde en langs de lijn van het veld voetbalde. Kom daar nu nog maar eens om. Er mag nu toch niets meer? Er gebeurde toen ook van alles, er kon meer, we bleven op donderdagavond wel tot 03.00 uur in de morgen open, zaterdagavond was het tot 21.00 uur feest, er was elke maand een disco en er waren minder regels. Nu zijn er meer regels en moet er dus meer worden gehandhaafd. Dan gaat er ook meer “fout”, hoewel dat in mijn opinie erg betrekkelijk is en nooit tot echte schade, klachten of onverantwoorde risico’s leidt. Toch gaat er veel meer goed en moeten we met elkaar vooral genieten van de mooie momenten en de successen van de club. We beseffen soms niet hoe goed we het met elkaar hebben. De vliegende start die de KMD “Old Stars” hebben gemaakt bijvoorbeeld. Vorige week deden ze mee aan het haventoernooi bij SC Feyenoord. KMD Old Stars initiatiefnemer Theo de Reuver vertelde me trots dat “iedereen” het nog had over de organisatie van het toernooi van 18 augustus jl. bij KMD. Weer een mijlpaal in onze geschiedenis. Laten we dus vooral genieten van “onze gouden eeuw” en deze bloeiperiode van onze vereniging.

 

KMD 1 en KMD 2

De selectie sloot deze zaterdag af met een Indisch buffet. Een traditie, als afsluiting van de voorbereiding en prima georganiseerd door Gerrit de Waard.

Onze nieuwe trainer Martin de Mooy kent een erg rommelige voorbereiding. Door blessures, vakanties, festivals etc. ontbreken er elke week weer potentiele basisspelers. Andere spelers grijpen hierdoor hun kans om zich in de kijker te spelen. Best lastig is dat voor KMD2 trainer Edwin Canten die dan weer spelers moet afstaan en ook weer moet puzzelen. Toch wordt er niet geklaagd en wonnen beide teams hun wedstrijd. KMD 1 bekert zelfs ongeslagen verder.

Volgende week dus voor het echie. KMD 1 speelt thuis om 14.30 uur tegen VDL en KMD 2 om 12.00 uur tegen Monster. Komt dat zien!

 

Maak er een mooie week van!

 

 

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

image1 image1