De wereld van een dorpsclub verandert

 

KMD verandert. Ieder jaar komen er, gelukkig, nieuwe leden bij. Die ouders en kinderen willen ook graag een plekje in onze club. En die moeten we ze geven.

Het succes van onze sportclub is dat we al bijna 80 jaar bestaan en dat is een fantastische prestatie. Daar waar kerken sluiten, scholen onderdeel worden van grote onderwijsinstellingen, de menselijke maat en het contact verloren gaan in economy- of scale-gedachten (een grotere club worden of een fusie) of in virtuele verbindingen via social media, daar biedt vaak de sportvereniging nog een belangrijk houvast voor cohesie en sociale verbinding in onze samenleving. Het is deze waarde die een belangrijke en wellicht onderschatte rol vervult voor behoud van een tolerante en vitale samenleving. En aan een samenleving waar iedereen mee kan doen. Dat vraagt van veel van de club en voor sommige leden wellicht een iets andere opstelling dan zij van oudsher gewend zijn.

 

Het verenigingslandschap is in de loop der jaren zowel gevarieerder als complexer geworden. Tot op de dag van vandaag echter vormen de clubs nog altijd de kurk waarop de georganiseerde (wedstrijd)sport in Nederland drijft. De niet in verenigingsverband beoefende ’ongeorganiseerde’ sport groeit intussen evenwel als kool. Op de inmiddels snel veranderende sportmarkt wordt van de ’traditionele’ sportvereniging de komende jaren mede daardoor meer gevraagd dan voorheen het geval was. Zowel aan het reguliere aanbod als aan de kwaliteit van de dienstverlening worden door de leden, maar zeker ook door een toenemend aantal belanghebbenden rondom de club, steeds hogere eisen gesteld.

 

Leden stellen zich steeds meer op als consument

Tijden veranderen en de binding met de club gaat niet meer vanzelfsprekend over van vader op zoon of van moeder op dochter. De binding met de club moet je als vereniging echt verdienen. Er zijn leden die zich als consument opstellen en het voetballen bij KMD als een product zien. Je betaalt contributie, speelt je wedstrijd en gaat daarna linea recta weer naar huis. De club is bij deze leden inwisselbaar en als de voetbal periode weer “over” is, vertrekt het lid weer. Er is geen gevoel, geen binding met de club, alleen een zakelijke overeenkomst. Een harde opstelling als consument van “nemen” en niets “terug geven”.

 

Verenigingen komen op en verdwijnen, al dan niet door (wan)beleid, waar een vereniging steeds meer als bedrijf werd bestuurd. De macht aan een selecte groep bestuurders die bepaalde dat de leden ook als consument behandeld moesten worden en dus werden betaald voor hun diensten. Ook op laag amateurniveau worden er spelers van een 1e selectie team betaald. Juist deze verenigingen zijn ter ziele en in onze omgeving (vooral in Den Haag) zijn er vele voorbeelden van mooie clubs die niet meer bestaan. De zakelijke benadering en voornamelijk aandacht hebben voor het prestatieve element zorgde ervoor dat de sociale samenhang en binding bij de vereniging verdween.

 

Het beleid van KMD

Uit onderzoek komt naar voren dat succesvolle verenigingen zijn gestoeld op drie elementen: ‘strategie’ (wat voor club willen we zijn?), ‘structuur’ (hoe organiseren we het?) en ‘cultuur’ (hoe gaan we met elkaar om?).

Wat voor club we willen zijn is uitvoerig beschreven in ons beleidsplan 2015 – 2020, dat u kunt terugvinden op deze site. In het sportieve element willen we juist onze jeugd en spelers helpen hun talent te ontwikkelen en niet ieder jaar spelers halen om het hoogste na te streven. Bij KMD staat gezelligheid en de sociale ontwikkeling op een hoog plan. Wij zijn een vereniging waar de verbinding met haar leden een noodzaak is. Leden nemen op vrijwillige basis taken op zich om het voorbestaan van de club te garanderen. Daarbij gaan we respectvol met elkaar om en willen we een onafhankelijke club blijven en gaan op het financiële vlak de kosten niet voor de baten. Dat betekent dat we veel doen om opbrengsten te generen (bv. sponsoring) en een gezonde club te blijven.

  

Ook in het beleidsplan leest u hoe de structuur is ingericht met de rol van de negen bestuursleden, de diverse commissies en de uitgebreide (technische) staf en het volwaardige kader om de spelers en speelsters te begeleiden.

Juist het ‘cultuur’-aspect, de informele kant, is de afgelopen jaren bij veel verenigingen verwaarloosd. Bij KMD dragen we onze cultuur uit en dat merkt u aan de vele activiteiten die worden georganiseerd, de aandacht die er is voor de jeugd en de spelers maar ook voor de supporters, voor de oudere spelers en al die vrijwilligers. Zo is er een vertrouwenspersoon bij wie u terecht kunt ingeval van ongeoorloofd gedrag of klachten en wil het bestuur laagdrempelig benaderbaar zijn, dat u altijd met uw vragen terecht kunt. Kortom wij willen die club zijn waar alle leden zich in herkennen en met plezier aanwezig zijn.

 

Wij hebben u nodig

Nogmaals een vereniging is geen bedrijf, het is een verbinding tussen mensen. De essentie van de vereniging is immers: Verenigen! Uit de literatuur komt naar voren dat de kracht van verenigingen de mate is waarin zij in staat zijn om latente vrijwillige krachten te mobiliseren, en dat vereist inzet van ons allen.

Zo aan het begin van het seizoen doe ik daarom een beroep op uw inzet als vrijwilliger, op uw talent, op uw intrinsieke motivatie om iets voor de club en dus de maatschappij te doen en bij te dragen om de vereniging KMD in stand te houden.

 

We willen niet vervallen in het verplicht stellen voor het opvolgen van taken of betaalde banen creëren. Het druist in tegen alles wat in de woorden vrij – willig en verenigen zit en wat deze club heeft gemaakt tot; de mooiste club van het Westland. Het is belangrijk dat we die titel ieder jaar met elkaar verdienen.

 

In de agenda

Beleid, strategie, structuur en ook plannen. Graag hebben we de organisatie en ook de communicatie goed op orde. Zet u de volgende data alvast weer “vast” in de agenda.

-          9 november 2018                  - Algemene Leden Vergadering (ALV)

-          5 januari 2019                        - Nieuwjaarsreceptie

-          1 juni 2019                             - KMD medewerkersavond

-          15 juni 2019                           - KMD All Stars toernooi

 

Ik wens u veel (spel)plezier voor dit seizoen en maak er een mooi week van.

 

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

image1 image1