Jesse de Waard

Jubilaris

Deze zaterdag stond in het teken van de 500e officiële wedstrijd voor KMD1 van Jesse de Waard. Het hele gezin van Genny en Gerrit de Waard was aanwezig om deze speciale wedstrijd bij te wonen. Ik genoot van het gezin en het was mooi om te zien hoe de kinderen een spandoek voor papa en oom Jesse omhoog hielden en zichtbaar plezier beleefden aan deze dag. Jesse gaf na afloop in een overvolle bestuurskamer aan dat hij het, na zijn debuut 22 jaar geleden, nog steeds een eer vindt om voor KMD1 te spelen en door de nieuwe jonge spelers nog steeds wordt gemotiveerd om het beste uit zich zelf te halen.

KMD is trots op Jesse de Waard, de aanvoerder van KMD1, die op 38 jarige leeftijd nog steeds een icoon is van de club. We hopen op KMD nog jaren plezier van dit “sieraad voor het voetbal” te hebben.

 

Make your own world

KMD heeft diverse teammanagers die een belangrijke rol vervullen. Zij coördineren, organiseren en staan ten dienste van het team. Samen met de leider/trainer/coach is de teammanager een verbindende factor naar de spelersgroep toe. Erg nuttig en ik ben blij dat ze er “zijn” voor de spelersgroep, ze zijn inmiddels een onmisbare schakel bij vele jeugdelftallen en het selectieteam van KMD.

In het bedrijfsleven heb je ook een manager, maar die is van een geheel andere orde en niet te verwarren met onze teammanager. In menige organisatie staan ze opgesteld om leiding te geven aan medewerkers die leiding nodig hebben. Ze voeren managementactiviteiten uit (wat dat ook moge zijn), vaak bij (te) grote organisaties waar procedures, protocollen en handboeken noodzakelijk zijn omdat gewone stervelingen niet meer begrijpen waar ze nu daadwerkelijk voor opgesteld staan. Zelfstandig (autonoom) je werk uit kunnen voeren zonder tussenkomst van een manager is er bijna niet meer bij en er is bij die organisaties altijd controle, met angst, onzekerheid en baasjesgedrag tot gevolg. Een manager is er voor mensen die “het” niet begrijpen, die mensen stellen zich daarmee afhankelijk op en worden slachtoffer van de grillen en neurotische driften van hun baas.

Bij KMD heb ik in mijn rol als voorzitter nooit “een baas” of manager willen zijn omdat ik er vanuit ga en het vertrouwen in de mens heb, dat elk bestuurslid, teammanager, barmedewerker, vrijwilliger etc. zelf autonoom beslissingen kan nemen omdat die zelf weet wat het beste is om achter de bar te staan, een team te begeleiden, bestuurstaken uit te voeren etc. maar vooral regie te nemen om het nodige voor elkaar te krijgen. Degenen die een handboek nodig hebben om bij KMD iets voor elkaar te krijgen, het op gebrek aan communicatie gooien, naar anderen wijzen maar zelf onvoldoende in beweging komen, geen verantwoordelijkheid nemen, klagen of de mensen om wie het gaat niet direct aanspreken, zijn bij mij aan het verkeerde adres.

DOE het vooral als je iets mist of ideeën hebt! En als we er niet uitkomen, of je twijfelt dan is er altijd het beleidsplan (zie de site (https://www.sv-kmd.nl/pg-21658-7-98239/pagina/beleidsplan.html)) waar “de grote lijnen”, onze cultuur en de kernwaarden van de vereniging in vermeld staan. Dat geeft voldoende richting toch?

Een mooi voorbeeld van het juiste ondernemerschap, waar geen extra managers of bestuursleden aan te pas komen, vind ik de organisatie van het Sem Steijn toernooi. Goed idee, plan gemaakt en een mooie organisatie in no time uit de grond gestampt. Daar hoef je niet lang over te vergaderen. Het is snel, vakkundig en met voldoende vrijwilligers in elkaar gezet. KMD is en blijft mensenwerk, je loopt bij elkaar naar binnen, belt elkaar, spreekt elkaar aan en komt elke zaterdag naar de club om te sporten, om plezier te maken en niet om te zeuren. “Make your own world” bij KMD en zorg dat je het vreselijk naar je zin hebt.

 

Verantwoordelijkheid

Seniorenteams hebben tegenwoordig bijna 20 selectiespelers nodig om tot een elftal te komen. Het komt steeds vaker voor dat teams niet kunnen spelen omdat de helft afschrijft en andere activiteiten meer prioriteit geeft dan het voetballen met het team. Dat is ieders goed recht natuurlijk, maar als het vaker voorkomt, stop er dan mee en dupeer niet de rest van je teamgenoten die er nog steeds naar uitkijken om wel te voetballen.

Ik stel het met opzet scherp omdat ik vind dat je als team een commitment naar elkaar uitspreekt om op zaterdag te komen voetballen. Nog sterker: ik vind het een verantwoordelijkheid naar je team toe, dat je zeker 90% van alle zaterdagen aanwezig bent om samen te spelen. Behalve dat je je team dupeert, blameer je de vereniging met een no- show en ook de 20 tegenstanders die uitkeken naar de wedstrijd op zaterdag. Erg jammer dus, wordt vervolgd.

 

De voetbaltrainer

Op Veronica is het programma de voetbaltrainer op TV te volgen. Vier voetbaltrainers worden gevolgd bij hun verenigingen w.o. De Haagse verenigingen Te Werve en WIK. Ik heb op aanraden van ons bestuurslid normen en waarden Marco Schregardus eens een aflevering bekeken. Met stijgende verbazing, maar vooral afschuw heb ik gezien hoe de heren trainers zichzelf te kijk zetten en een aanfluiting zijn voor hun beroepsgroep. Veronica blinkt al niet uit in het aanbieden van programma’s met inhoud, maar de karikatuur die ze hier als de trainer neerzetten is van het niveau nihil. Het zal wel lekker kijkcijfers scoren maar dit soort bagger is niet aan mij besteed en ik schaam me voor het beeld dat deze trainers oproepen. Ik heb het in deze column vaak over de voorbeeldfunctie die leiders en trainers hebben: de KNVB zou deze trainers hun trainersdiploma in moeten nemen als brevet van onvermogen en “niet geschikt” als representant van het trainersgilde.

 

Langs de lijn

Wat een geweldig weer was het vandaag op het sportpark. Ik genoot met volle teugen van “de dag” en wil de JO14-1 bedanken voor de mooie kaart en het hart onder de riem die ze me brachten. Ik zag de JO10-3 lekker spelen tegen Verburch op veld 4, snel de helden achter de bar en in de keuken begroet en mijn glutenvrije boterhammen met beleg in de koelkast in de bestuurskamer gelegd om naar KMD2 te gaan kijken en assistent coach Peter Houtman te feliciteren omdat hij “bonus opa” is geworden. Van jeugdvoorzitter Martijn Tasma kreeg ik enthousiaste berichten dat er nu al meer loten van de grote clubactie zijn verkocht dan vorig jaar. Mooi, nog blijven kopen hoor mensen! KMD2 is een jong team met veel spelers die nog niet zo lang geleden in de JO19-1 speelden. Na rust kregen zij tegenstander GDA op de knieën en wonnen met 4-0. Van Fleur Hofland begreep ik dat de Dames1 niet van ADO Den Haag Dames 2 hadden gewonnen en dat we het er verder maar niet over moesten hebben. De JO19-1 pakten hun eerste 3 punten in de 3e divisie met een 1-0 en coach Appie gaf aan dat het team steeds beter wordt. Inmiddels was het in de bestuurskamer voorafgaand aan de wedstrijd van KMD1 tegen Duindorp best druk geworden. De scheidsrechter was er op tijd, het bestuur van sv Duindorp, de familie van Jesse, de balsponsor vriendengroep “KMD on Tour” en de pers zaten gezellig aan tafel. Zo staat er maandag a.s. een mooi artikel over Jesse de Waard in het AD. Jammer dat hij “zijn feestje” niet winnend kon afsluiten. Titelkandidaat Duindorp won verdiend met 0-3. “De mannen” versloegen “de jongens” en KMD kon geen vuist maken tegen een sterk en slim spelend Duindorp.

De drie punten om aan te haken in deze poule moeten volgende week uit bij HMSH worden gehaald. Ik hoop dat de trouwe supporter er dan weer in grote getalen aanwezig is om onze jongens aan te moedigen.

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
Jesse de Waard Jesse de Waard
WhatsApp Image 2023-10-01 at 11.20.37 WhatsApp Image 2023-10-01 at 11.20.37
WhatsApp Image 2023-10-01 at 11.21.09 WhatsApp Image 2023-10-01 at 11.21.09
WhatsApp Image 2023-10-01 at 11.21.19 WhatsApp Image 2023-10-01 at 11.21.19
WhatsApp Image 2023-10-01 at 11.20.49 WhatsApp Image 2023-10-01 at 11.20.49
WhatsApp Image 2023-10-01 at 11.20.58 WhatsApp Image 2023-10-01 at 11.20.58
WhatsApp Image 2023-10-01 at 11.21.29 WhatsApp Image 2023-10-01 at 11.21.29