Herkenbaarheid

Jan Middendorp

Als je al een tijdje meeloopt op de vereniging, leer je wel een aantal mensen kennen. Het is fijn om vertrouwde gezichten te zien. Leden die weten hoe een vereniging in elkaar zit, weten waar “ alles” staat en bij wie je moet zijn bij technische of organisatorische vraagstukken. Een aantal jaren geleden werd (ons inmiddels ere-) lid Jan Middendorp uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar in de gemeente Westland. Daar ging een spannende verkiezingsstrijd met meerdere kandidaten aan vooraf, maar Jan stond op de bewuste avond met de cup op het podium van de Naald in Naaldwijk.  Een hele eer dat Jan werd gekozen en terecht als je zijn palmares van verenigingstaken ziet. Sinds dit jaar is Jan gepensioneerd en op enkele dagen van de week te vinden op ons sportpark. Jan heeft gouwe handjes en dat komt mooi uit want er is altijd wel wat te doen. Dat Jan handig is weten inmiddels meer verenigingen. Bij voetbalvereniging Houtwijk in Den Haag worden de lijnen nog ouderwets met de kar gekrijt en vind in deze tijd nog maar eens vakmannen die weten hoe je een veld moet uitzetten en hoe je moet omgaan met de kar met krijt? Die zijn er niet meer, ook bij KMD heeft een speciale robot dat werk overgenomen. Afijn bij Houtwijk doen ze het nog ouderwets met de hand en dan moet je Jan hebben. Een keer per jaar wordt Jan uitgeleend want we willen hem natuurlijk niet kwijt, maar voor een fles Bourgondische rode wijn is Jan wel te porren. In het Houtwijkse verenigingsorgaan, staat Jan pontificaal afgebeeld  en daar kunnen we hier natuurlijk niet bij achterblijven, we zijn immers trots op Jan.

 

Johan Vogler

Een man waar we ook trots op zijn is Johan Vogler, met twee puntjes op de o, maar die kan ik op mijn laptop niet vinden. Johan is dit seizoen voor de 16e keer verbonden aan KMD als verzorger bij de Heren 1 selectie. Eigenlijk wilde Johan na vorig seizoen stoppen omdat zijn thuissituatie ook veel aandacht vergt. Maar het vinden van een capabele verzorger viel niet mee. En dan ga je toch weer praten en kijk je hoe je de afhankelijkheid kunt inperken, zodat Johan er ook een keer niet kan zijn en je praat op Johan in, want 16 jaar is niet niks en Johan is ook een vast onderdeel van de KMD-familie geworden.

Afgelopen zaterdag werd er een toeschouwer op de tribune bij SVC’08 onwel en Johan was er als de kippen bij om de eerste hulp te verlenen. De vrouw moest mee met de ambulance, maar maakt het inmiddels goed en was dankbaar dat Johan terplekke was. Afgelopen week kwam ze speciaal een bos bloemen brengen.

Ik ben altijd blij dat er kordate mensen als Johan zijn, die weten hoe ze moeten handelen bij calamiteiten. Ik weet me geen raad, ja 112 bellen en om hulp vragen. Daarom is het zo belangrijk dat we voldoende BHV’ ers en mensen die een AED kunnen bedienen hebben. Op Johan kun je rekenen en ik ben blij dat hij voor de club behouden is gebleven.

 

Herkenbaar beleid I

Het is ook belangrijk om je jeugd voor de club te behouden. Een pupil van de week van 10/11 jaar houd ik altijd voor dat als ze hun best blijven doen (en natuurlijk talent hebben, maar dat laat ik zo) ze in KMD1 kunnen komen. Dat moet altijd het uitgangspunt zijn van je verenigingsbeleid vind ik. De navelstreng met de jeugd is een belangrijke voorwaarde in het voortbestaan van de vereniging. Zonder jeugd geen toekomst, geen eigen jeugd in je eerste elftal, geen voortbestaan. In Den Haag zijn inmiddels de helft van alle verenigingen opgeheven. Roemruchte clubs o.a. Kranenburg, Haaglandia, RVC bestaan niet meer. Daar zijn diverse oorzaken voor. Maar de belangrijkste is wel dat het 1e elftal bestond uit gelukszoekers en niet uit eigen jeugd (voor zover die verenigingen een jeugdafdeling hadden). Gelukszoekers die vorstelijk werden betaald, maar geen hart voor de vereniging hadden, passanten die het verenigingsgevoel niet kennen, geen binding hebben en dus als  het even tegenzit ook zo weer weg zijn. Ik mag onze huidige trainer, en  o.a. oud speler van Haaglandia en Kranenburg, er graag mee plagen en vraag hem wel eens hoe het nu is om bij een echte vereniging te zitten. De trainer heeft ook een belangrijke taak om het voorbestaan van de vereniging te waarborgen door de eigen jeugd in te passen. Hoe goed of slecht de eigen jeugd ook is, zij vormen de basis in het voortbestaan. Immers als een trainer de jeugd niet opstelt, motiveert dat de opkomende jeugdleden niet. Leden, supporters en spelers willen een herkenbaar elftal zien, het liefst zonder gelukszoekers die de club toch weer verlaten. Blijvertjes, echte KMD-leden zie je altijd weer terug op ons sportcomplex en geven de club door aan hun kinderen.

Ik begrijp dat de meeste overkomende junioren er niet in een seizoen staan of je moet een exceptioneel talent zijn zoals Jesse de Waard of Theo en Hans van de Wetering die op hun 16e jaar debuteerden en basisspeler werden. Echter, ik ben van mening dat onze huidige overgekomen JO19 jeugd een aantal talenten herbergt die zeker dit seizoen meekunnen en de komende seizoenen geldt dat voor meer jongere spelers, die nu eerst moeten acclimatiseren in het seniorenvoetbal.

Ik begrijp een trainer ook wel, een trainer is een passant die graag zo hoog mogelijk wil eindigen, kampioen wil worden want dat staat goed op je CV en is een mooie binnenkomer bij andere clubs. Het is het eeuwen oude verhaal van korte en lange termijn resultaten.

 

Lange termijn

Het bestuur en de vereniging KMD kiest voor de lange termijn. Je verdient altijd een klasse waar je thuis hoort en die staat en valt met de kwaliteit van je eigen jeugd. Er zijn veel voorbeelden van verenigingen waar “even”  geld in wordt gepompt, spelers worden gehaald en kampioenschappen worden behaald. Als de sponsor en de spelers dan weer vertrekken zakt de club in elkaar en is er geen eigen jeugd die het gat kan opvangen en je vereniging is naar de knoppen. Een stelregel is dat een speler die  van buiten bij zijn KMD-vrienden komt voetballen, moet worden “gewogen”, een significante versterking moet zijn en nooit de ontwikkeling van een KMD-talent in de weg mag staan. Hier ligt een belangrijke taak voor de TC en het bestuurslid TZ die de doorstroom van de eigen jeugd moeten garanderen.

De selectie van KMD zit in een overgangsfase van oudere spelers met ervaring en jonge eigen jeugd die nog moet rijpen om het verschil te kunnen maken. Op de lange termijn komt het succes vanzelf als je dat afmeet aan de klassering van onze eigen jeugdelftallen. Ze hebben alleen wat tijd nodig. Daarom is geduld een schone zaak en moeten de supporters die de voorbije seizoenen verwend waren met de lichting de Waard, van de Wetering, Vrolijk, Fidder, Maring etc. nog even geduld hebben. Ze kunnen ook dit jaar weer genieten van de Waard en Maring, maar er komen nieuwe namen aan. Nieuwe namen die hun stempel in de selectie gaan drukken, dit jaar worden Kley, Verwoerd, Maartense, Havinga en Nieuwveld al de belangrijke spelers en de komende jaren komen daar weer nieuwe namen bij omdat de jeugd er aan komt.

 

Herkenbaar beleid II

Als baby hoorde ik The Beatles uit de grammofoonplatenspeler van mijn ouders. Niet dat ik nu een mega Beatles fan ben, maar liedjes met een kop en staart, herkenbare liedjes die je kunt meezingen, mag ik graag horen. Hoe luidt het spreekwoord ook al weer? Zoals de oudjes zongen, zo piepen de jongen. Ook dit jaar zullen we scherp zijn op de rol van de staf, de leiders, de ouders in het gedrag naar officials en tegenstanders. Laten we zuinig zijn op onze club en onszelf en de vereniging positief uitdragen.

Vandaag zag ik de Dames, meiden en meisjes het goede voorbeeld geven en  lekker spelen op de velden. Roos en consorten hadden dit Ladies evenement met 53 deelnemers als opener van het seizoen weer prima voor elkaar. Hulde!

 

Maak er een mooie week van.

 

 

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
SAM_2222 SAM_2222
20230820-1 20230820-1
20230820-2 20230820-2