Een fantastisch toernooi

Wat een fantastisch toernooi was de eerste editie van het Sem Steijn toernooi. Werkelijk aan alles was gedacht. Parkeerwachters, gastvrouwen voor de ontvangst, EHBO-ers, scheidsrechters in speciale Sem Steijn outfit, herkenbare vrijwilligers in speciale polo’s, broodjes hete kip, voor alle teams een lunchpakket, mooi weer etc. Kortom een perfecte organisatie met blije kinderen. VVV Venlo was er, Sparta, ADO Den Haag, OH Leuven (uit België), maar ook o.a. Velo en Verburch uit de regio, burgemeester Bauke Arends en natuurlijk Sem en Maurice Steijn. Oud KMD-er Sem Steijn vond het een hele eer dat dit toernooi zijn naam draagt en hoopt op nog vele edities. Samen met zijn vader stond hij uren lang handtekeningen aan de jeugd uit te delen. Hier kunnen we ook als vereniging met trots op terugkijken en er ligt een mooi draaiboek voor de komende jaren. Aan al die hard werkende vrijwilligers wil ik mijn grote dank uitspreken en in het bijzonder aan Jaco, Roos, Ruud en Anton. Hulde!

 

De scheidsrechter

Op alle vrijwilligers zijn we zuinig bij KMD.  De clubscheidsrechters verdienen extra aandacht omdat de taak van een scheidsrechter om een wedstrijd succesvol tot een einde te brengen  de afgelopen tijd best lastig is geworden. En dan druk ik me heel netjes uit. Bij KMD zijn bestuurslid Marco Schregardus en scheidsrechtercoördinator Ruud Fidder druk met begeleiding, werving en coördinatie.  Zij doen hun uiterste best om de groep te motiveren en  in gesprek te zijn als dat nodig is. Respect naar de leidsman toe is het toverwoord. Helaas komt het te vaak voor dat spelers, begeleiding en toeschouwers zich te buiten gaan. Spelers, begeleiding en toeschouwers zien het verkeerde voorbeeld op TV. Door staf, begeleiding en ook thuis wordt amper gecorrigeerd als er binnen de lijnen wanordelijkheden plaatsvinden.

Je kunt de vraag stellen of het leiden van een wedstrijd nog leuk is? Daar heb je als scheidsrechter zelf een rol in, maar als de negatieve ervaringen de overhand krijgen, houdt het op! De lol is er dan af en de scheidsrechter levert zijn mooie tas en tenue, bij KMD gesponsord door Beekman en Verbeek, weer in en dat is doodzonde of eigenlijk een schande. Zo verspeelt de club fatsoenlijke mensen die hun best doen om ons lid, uw zoon of dochter, te laten voetballen. Zonder scheidsrechter geen wedstrijd! Klaarblijkelijk is dit besef er onvoldoende en zijn er vele spiegels nodig om het eigen gedrag te reflecteren. Op de vraag “als je vindt dat het beter moet of kan, ga je toch lekker zelf fluiten?”, heb ik helaas zelden of nooit een speler, trainer, leider, toeschouwer of ouder die kritiek had, zelf een wedstrijd zien leiden. Ach, het typeert de kleine mens, die zelf een grote mond heeft maar zelf de handschoen niet opneemt en de splinter in andermans oog opmerkt maar de balk niet uit de eigen ogen haalt.

Bij KMD zou de stelregel zo moeten zijn dat de speler, trainer, leider, toeschouwer of ouder die kritiek heeft zelf op zaterdag wordt ingedeeld om te fluiten. Ruud Fidder heeft het dan een stuk makkelijker in zijn wekelijkse puzzel om weer voldoende scheidsrechters te regelen. Opnemen in ons sanctiebeleid zeg ik en, ludiek, fluitjes langs de lijn uitdelen als er te veel commentaar is! We zullen er als vereniging nog meer aan moeten doen om op te treden en het onze scheidsrechters naar de zin te maken.

Ook in de ondersteuning om clubscheidsrechters te behouden, heeft de KNVB een belangrijke rol en wel in de voorbeeldfunctie van de professionals die wekelijks voor heel veel volwassenen en kinderen op TV schitteren. Op het veld zal een strakker regime moeten komen. Tadić en Kökçü die met de hoofden tegen elkaar staan, de wantoestanden tijdens de bekerfinale, spelers die vanwege een beslissing massaal de scheidsrechter belegeren, coaches die zich misdragen, evenals supporters: wegwezen, streng veroordelen en KNVB:  maatregelen nemen, laten zien dat je wangedrag op het veld niet tolereert. Vooral in het veld moet de maat genomen worden tegen de wanordelijkheden, dan krijgt de TV kijkende jeugd, speler, coach, ouder misschien het goede voorbeeld voorgeschoteld en laat je zien hoe het niet moet. Alleen dan is ons voetbal te redden. Nu is de KNVB een vertegenwoordiger van een zinkend schip.

Met een jaloers oog kijk ik naar de rugby waar men zich wel gedraagt omdat de referee daar respect krijgt en onomstreden is.  Van Kooten en De Bie hadden ruim 40 jaar geleden al een mooie satire (https://www.youtube.com/watch?v=BLbQHr_2Pjk).

 

Mooie dingen

De afgelopen weken waren er mooie initiatieven op KMD. Zo was op uitnodiging van Leon Steenks (leider bij de JO11), oud Sparta trainer Henk van Stee te gast om een training te leiden. Haaglanden Voetbal bestede er een item (https://www.youtube.com/watch?v=05DfIID6ld4) aan en we konden vorige week weer zeven sponsorcontracten (https://www.sv-kmd.nl/nw-21658-7-4242291/nieuws/kmd_is_super_blij_met_haar_nieuwe_sponsors.html) ondertekenen.

Oude getrouwen en nieuwe sponsors werden in de bestuurskamer getrakteerd op taart en mooie woorden. Chapeau voor de sponsorcommissie, die het toch maar weer flikt om bedrijven/ondernemers te vinden die bij de club passen. Gunning is een belangrijk aspect, maar ook de sfeer en mentaliteit moet aangenaam voelen bij de contractant. Wat dat betreft zou je de KMD sponsor kunnen omschrijven als loyaal, familiair, mensgericht, maatschappelijk betrokken en met oog voor goed werkgeverschap. Veel sponsors zijn KMD trouw gebleven ook in de moeilijke coronaperiode en dus ook als het even tegenzit. Daarvoor zijn we de sponsors veel dank verschuldigd en tegen de nieuwe sponsors zou ik willen zeggen “welkom bij de club”.

 

Zuinig zijn

Sponsoring, contributie en kantine-inkomsten zijn onze belangrijkste baten. Met het huidige aantal aan maximaal aantal leden is er nog progressie te bereiken in opbrengst door de contributieprijs te verhogen. Als je de begroting en de jaarcijfers ziet, is het knap dat we deze de laatste jaren op een, in vergelijking met omliggende verenigingen, laag niveau kunnen houden. Het is penningmeester Joost de Waard ook een eer om deze op een acceptabel laag niveau te houden. Hetzelfde geldt voor de kantineprijzen. Als je in de begroting wilt groeien en de sponsorinkomsten op niveau wilt houden of zelfs wil laten stijgen, dan ligt daar de uitdaging voor de komende jaren. We zijn daarom blij dat we met de buitenschoolse opvang, de BSO Kwest, een mooie nieuwe en welkome partner hebben. Die extra inkomsten hebben hard nodig omdat het belangrijk is om te blijven investeren in goede trainers, Dat betekent dat de personeelskosten de komende jaren zullen stijgen. Goede trainers kosten geld, hoewel ik liever over een investering spreek.  KMD heeft als belangrijke kernwaarde “het ontwikkelen van talent” en doelgericht beleid om de jeugd en de selectie nog beter op te leiden levert nieuwe talenten op. Dat resultaat zien we terug in het niveau dat nu is bereikt met de JO19.

KMD is ook een club die zuinig is op haar uitgaven. Het onderhoud doen we met vrijwilligers. Maar op meer vlakken is het belangrijk dat we zuinig zijn. Daar valt altijd nog meer in te verbeteren. De uitgaven voor materialen moet nog beter worden beheerst. Wat denk je dat “het verlies” aan niet terug gebrachte kleding of ballen de vereniging kost? Daarom vraag ik alle leden, nu het seizoen is beëindigd, alle kleding en ballen weer in te leveren. Ben je deze kwijt en komt kleding of de ballen onvolledig terug, dan zal je moeten lappen! We zijn nu eenmaal zuinig op extra uitgaven, jij toch ook?

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20230603-WA0000 IMG-20230603-WA0000
IMG-20230603-WA0001 IMG-20230603-WA0001
IMG-20230603-WA0002 IMG-20230603-WA0002
IMG-20230603-WA0003 IMG-20230603-WA0003
IMG-20230604-WA0000 IMG-20230604-WA0000