Gezonde levensstijl

Zorg goed voor jezelf

De zorg zit al jaren in een kramp en als er niet snel iets verandert, wordt het straks alleen nog maar erger. Het aantal pensionada’s stijgt de komende periode en ook het aantal mensen dat zorg nodig heeft vanwege obesitas etc. U kunt de scenario’s wel uittekenen, voor de ziekenhuizen en artsen is het nu al spitsroede lopen. Bewegen, gezonde voeding, voldoende slaap, weinig stress, gelukkige relaties, zingeving en voldoende spelen en ontspanning zijn belangrijker dan ooit om er voor te zorgen dat u niet in de file terechtkomt van het zorginfarct. Bewegen kunt u volop bij KMD, van 6 tot pakweg 80 jaar kan er wekelijks gesport worden. Gezonde voeding op de club is een dingetje. We hebben het geprobeerd hoor een aantal jaren geleden, maar toen ik na de zoveelste week met de gezonde salades thuiskwam, hebben we maar niet meer ingekocht, met de gratis mini tomaatjes werd door de jeugd gegooid en ouders van jeugd gaven aan “we eten de hele week gezond, op KMD mogen de kids een patatje!”. Tsja daar sta je dan met je streven naar gezonde voeding op de club! De hele week doen we gezond en in het weekend staan we in het rood! Ik moet u eerlijk bekennen, dat voor mij hetzelfde geldt. Niet met voeding maar met bier drinken. De hele week drink ik thee en water maar in het weekend zorg ik dat mijn hobby voor speciaal bier tot zijn recht komt. Dat compenseer ik dan weer met extra sporten, veel slaap en het genieten van de gelukkige relatie en vriendschappen en omdat ik, naar ik zelf meen, weinig stress heb omdat ik een geweldige baan met zingeving heb en iedereen om mij heen gelukkig is. Zo scoor ik zeker bovengemiddeld op het gezondheidskompas. Het is mijn doel om de zorg te blijven ontwijken de komende jaren en weg te blijven, op doktersadvies, van de pillen. Deze zondag heb ik heerlijk geslapen. Gisterenavond was ik met vrienden bij een concert van het betere lied (met gitaar) in het Tolhuis in Amsterdam. Ik ga zo weer even op mijn matje liggen om een uurtje te pilatessen en zo dadelijk fiets ik op de hometrainer mee met de Ronde van Vlaanderen. Omdat de koers in België is, wil ik wel in stijl afsluiten met mijn favoriete bier: de Trappist van Westvleteren 12, die ik vorige week van Leen van Raamsdonk kreeg (bedankt man!). Zorg goed voor jezelf!

 

Geluk

Het is belangrijk dat je je goed voelt, in de goede baan zit, liefdevolle relaties hebt en vooral zingeving. Zingeving is het woord voor alles dat “zin heeft in het leven”. Heeft u zich wel eens afgevraagd “waarom u hier bent op aarde?”. Juist, om de zin van het leven door te geven. Het geluk dat u ervaart, misschien weer van uw ouders heeft geleerd, geeft u door aan uw kinderen of deelt u met vrienden. Uw gezondheid kunt u niet delen, uw geluk en opgedane levenswijsheid wel. Als u niet gelukkig bent, kunt u uw kinderen ook niet gelukkig maken. Zware kost in deze column? Samen met bestuurslid integriteit Marco Schregardus hebben we ons deze week weer verbaasd over de uitwassen op de voetbalvelden. Teenagers die ontsporen en schreeuwende en manipulerende volwassenen. Hoe is het mogelijk!

De kinderen en ouders die zoveel agressie tonen op en naast het veld moeten haast wel onder de stress zitten, doodongelukkig zijn en vooral niet in balans, want op zaterdag moet er gewonnen worden en ze schreeuwen hun kinderen naar de overwinning! Wat doet u uw kind aan? Welk voorbeeld bent u? Welke normen en waarden geeft u aan het kind door? Wat dat betreft was de coronatijd een zegen. Geen ouders langs de lijn, geen overlast en alleen blije kinderen die lekker aan het spelen waren. De stelregel bij KMD is en blijft. Kinderen horen zorgeloos te spelen en voor iedereen is er een plekje. Gelukkig gaat dat in het algemeen goed bij KMD en zijn er weinig klachten. Het is wel belangrijk dat we bij herhaling vertellen aan ouders en leden welke cultuur we bij de vereniging willen hebben. Op de tafeltjesavonden met ouders bijvoorbeeld en rond 15 april als we weer een aanmeld-dag hebben.

 

Spelen

Wie van de pakweg volwassenen van 45+ speelt er nog samen met zijn vrienden of vriendinnen? Voetbal, hoepelen, samen muziek maken, monopoly, theater of lekker buiten met de hond of je kinderen etc. etc.? Spelen is een essentieel onderdeel van het leven en verrijkt de geest. Vele studies hebben uitgewezen dat de mens vooral een spelend wezen (de homo ludens) is. Ik kan u verwijzen naar studies, TED Talks van Stuart Brown.

Dat u in uw te drukke baan en overvolle agenda aan verplichtingen niet veel tijd heeft om te spelen is daar aan toe, maar gun uw kind een zorgeloze kindertijd zonder stress.

Ik mag in deze column best scherp zijn op u en u een spiegel voorhouden. We hebben immers een taak als bestuurslid om te zorgen dat we een nette club blijven. Wij zullen ervoor waken dat uw kind een mooie tijd op KMD beleeft, zonder schreeuwende ouders a.u.b. en excessen. Daar blijven we hard aan werken en jeugdvoorzitter Martijn Tasma is met de jeugdcommissie wekelijks druk om het uw kind naar de zin te maken en hij heeft plannen om het nog leuker te maken. Meer speeltoestellen achter de kleedkamers, meer trommels, meer toeters bij de thuiswedstrijd van KMD1, zodat uw kind niet gelijk naar huis hoeft na de wedstrijd maar lekker met de vriendjes op de club kan blijven spelen.

                                                            

Geen wedstrijd fluiten

In een interview deze week werd er gevraagd wat de grootste verandering was de afgelopen pakweg 10 -25 jaar. Ik antwoordde dat het de verruwing en het gebrek aan respect was op  de sportvelden en dat dat het besturen minder leuk maakt. Scheidsrechtercoördinator Ruud Fidder had me heerlijk ingedeeld voor een jeugdwedstrijd maar ik moest in mijn rol als voorzitter opdraven om het bestuur van een andere vereniging te ontvangen. Spelers en de begeleiding van de tegenpartij hadden zich in een wedstrijd tegen KMD misdragen en wij spelen voorlopig niet meer tegen ……… Het was dus tijd voor tekst en uitleg. Opvallend is dat de KNVB geen partij is in deze, die hebben hun handen vol aan alle incidenten in het land en proberen “de besturen tot elkaar te brengen”. De KNVB heeft maar één belang: dat de wedstrijden worden gespeeld om de competitie niet te ontregelen, want er moet een kampioen komen en dus “The show must go on!”. Maar het houdt op voor ons. Het bestuur staat voor de veiligheid van onze leden en als we een onbestendig gevoel hebben, dan maar geen show!

 

KMD1, KMD2 en JO19 -1

Zo was het een drukke KMD dag en hoorde ik later dat de JO19-1 uit bij Spirit gelijk hadden gespeeld maar op kop en koers blijven voor het kampioenschap in de 4e divisie. Ik zag KMD2 een werkelijk thriller spelen tegen Velo3. Met rust 1-3 achter staan, met 4-3 voorkomen en toch in de laatste minuten met 4-5 van de koploper verliezen. Op naar Houtwijk samen met bestuursmaatje Marcel Kouwenhoven. Met de auto altijd weer een puzzel om in het doolhof aldaar te komen. KMD1 stond voor een belangrijke wedstrijd tegen mede laagvlieger V.v. Houtwijk. Met ideaal voetbalweer en het geliefde kunstgras voelde ik vooraf dat het goed zat. Met Jesse de Waard, Sam en Cyrus Haghighat, Boy Verwoerd en de snelle Bradley Meijer hebben we genoeg voetballende kwaliteiten om de bal snel rond te laten gaan. Afijn, u zult het wel lezen in het verslag van Sam, maar we wonnen terecht met 0-3 en kunnen weer even ademhalen en toeleven naar de weer belangrijke thuiswedstrijd op 15 april as. tegen Verburch. De jeugd zit dan weer met trommels en toeters op de tribune en we spelen onze laatste Westlandse derby thuis dus dat moet een feestje worden want de punten hebben we nog steeds hard nodig om in het linker rijtje te belanden.

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20230402-WA0000 IMG-20230402-WA0000
IMG-20230402-WA0001 IMG-20230402-WA0001
IMG-20230402-WA0002 IMG-20230402-WA0002