Interview met onze nieuwe hoofdtrainer

Zaterdag 11 augustus is de seniorenselectie begonnen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Hoog tijd om nader kennis te maken met onze nieuwe hoofdtrainer Martin de Mooij:

Martin, voor de meeste KMD-ers ben je een onbekende. Stel jezelf eens voor.

Ik ben in Den Haag en Voorburg opgegroeid en gestart met voetbal vanaf het moment dat het kon bij V.U.C. Daar heb ik tot mijn 29ste gespeeld en heb er echt een geweldige tijd gehad. Maar toch wilde ik nog eens proeven aan het zaterdagvoetbal en verkaste naar Forum Sport. Een kruisband liet mij in de steek op mijn 34ste en ben toen het trainersvak ingerold binnen Forum Sport. 

Op het persoonlijk vlak ben ik getrouwd met Helga en hebben we een 17 jarige zoon nog thuis wonen. 

Voor werk ben ik ook redelijk honkvast. Ruim 28 jaar werkzaam bij de zelfde werkgever als systeembeheerder. 

Zo, in een notendop wie ik ben en wat ik doe. De ins-and outs vertel ik je wel persoonlijk als je dat wilt weten. Anders wordt het wel een heel lang verhaal. 

Wat is kenmerkend voor jouw werkwijze? En van wat voor soort voetbal hou je?

Met elkaar afspraken maken over hoe we willen aanvallen, verdedigen en omschakelen. Dan nog zal het niet altijd goed gaan, maar daar kun je dan weer als ploeg van leren om het de volgende keer weer anders of beter op te lossen. Dat maakt het voetbal juist leuk, het kan altijd weer beter! 

Zelf vind ik verzorgd voetbal en vanuit de taken blijven spelen het leukst om te zien. Daar kan ik van genieten. En vanuit de taken spelen biedt de ploeg ook een goede houvast.  


Wat voor soort voetballer was je zelf? En kan je het nog een beetje voor doen aan de spelers?

Ik was een balvaardige en technische linkspoot met een goed inzicht en een puntgave trap of eindpass. Zowel links op het middenveld als in het centrum achterin heb ik wel de meeste minuten gemaakt. Achterin ging ik geen enkel duel uit de weg en deed ik alles om een spits uit de wedstrijd te halen. Op het middenveld was ik meer de controleur en het verbindingspunt tussen de linies. 

 

En dingen voor doen wordt naarmate je ouder wordt steeds lastiger. Maar ik zorg er altijd voor dat ik fit ben en de dingen nog mee kan doen met de groep. Het voetbalgevoel zit nog zeker in de benen, alleen sta je als trainer vaak stil en is het niet slim om een bal over 40 meter te versturen als de spieren koud zijn. 

Wat spreekt je aan aan KMD?

Eerlijk gezegd had ik zeker nog de wens om een keer hoofdtrainer te mogen zijn van KMD. Ik vind het dan ook een eer om gekozen te worden uit de stapel sollicitatiebrieven. Je merkt altijd vrij snel of iets een goede match is of niet.  En van beide zijden voelde het volgens mij wel goed. Zeker van mijn kant! De cultuur, de mensen en het beleid binnen KMD. Dat voel je, daar wil je deel van uit maken, daar wil je mee samenwerken. 

 

Waar heb je van genoten tijdens het WK?

Voetbal wordt steeds meer een schaakspel waarbij elke misstap een fatale misstap kan zijn. Kijk hoe Mexico en Frankrijk dit deden. Weer vanuit de eerder genoemde controle wordt er vakkundig gewacht op het juiste moment om er overheen te klappen. Veel wedstrijden werden er beslist via een counter of een dood spelmoment. Als eerste een goal tegen krijgen en je gaat zo goed als zeker met een nederlaag het veld af. Ongeacht of je beter bent dan je tegenstander of dat je zelfs 75% balbezit had. 

Wie vind jij het grootste Nederlandse talent?

Het is jammer dat als je tegenwoordig in Nederland ietsje beter bent dan de rest, je meteen naar het buitenland verkast. In eigen land heeft iedereen daar dan een uitgesproken mening over, voor de speler zelf is het ook afwachten of het zal slagen. Maar als ik dan toch een naam moet noemen, dan zeg ik Kluivert jr. Creatief, in de zestien meter altijd gevaarlijk en super snel. Het zal niet makkelijk zijn om die te bespelen. 

Welke ambitie heb je voor het seizoen 2018/2019?

Vanuit mijn gezonde ambitie wil ik alles winnen. En ik neem aan de spelers ook. Maar het begint eerst met het adopteren van een nieuwe trainer met misschien wel andere inzichten in het voetbalspelletje. Spelers moeten zich daar ook prettig bij gaan voelen. Het moet straks vooral duidelijk zijn voor beide partijen welke koers we willen gaan varen. 

Maar laten we er met z’n allen voor zorgen dat het een fantastisch jaar gaat worden en inzetten op een betere eindnotering dan het afgelopen seizoen. Ook bij KMD wil ik gaan voor sportieve resultaten, op zoek naar mooie herinneringen, en bovenal plezier maken!

Martin de Mooij Martin de Mooij