Geloof er in.

Pasen

Een bal over vijf meter naar elkaar toe spelen dat heet de bal pasen of van achteruit over het hele veld naar een medespeler dat heet een goede paas. Voetbal komt natuurlijk uit Engeland “to pass the ball” is vernederlands tot een de bal pasen. Vreemd dat je daaraan moet denken als je je eitje net hebt weggetikt op 1e Paasdag. 

Er was ook nauwelijks voetbal dit weekend. Met het mooiste weer van de wereld om te voetballen waren er enkele inhaalwedstrijden en speelde KMD 1 competitie. Met Pasen hoeven de meeste leden niet te voetballen om het heugelijke feit te vieren dat Jezus na drie dagen weer opstond uit de dood. Jezus herrees als het ware, ook wel een wederopstanding genoemd. Waarom ik u dit vertel? Zonder dat ik heb beseft gaat deze editie over wederopstandingen. Een carrière nieuw leven in blazen of na een smadelijke nederlaag, de volgende keer weer winnen. Het onmogelijke presteren, het kan! Een rotsvast vertrouwen in de goede afloop. Alleen je moet het wel willen geloven. “Geloof er in” hoor ik trainers vaak zeggen. Zouden ze Jezus bedoelen? 

 

Toekomstbeeld

Er gebeurd op het bestuurlijk vlak van alles. Als bestuurder krijg ik in mijn postvakregelmatig toekomstbeelden en visies van de gemeente, de KNVB, politieke partijen en partijen die “iets” met voetbal te maken hebben. De KNVB en sociale instanties zijn druk bezig om verenigingen te benaderen een bredere rol, dan alleen competitie voetbal, op zich te nemen. De regering ziet in de verenigingen hét platform om jongeren naar een plek in de maatschappij te begeleiden. Door het beoefenen van een teamsport ga je om met dagelijkse facetten als respect, doelen stellen, teleurstelling, vreugde, vriendschap etc. Daarbij kost een kind dat fit is de maatschappij nu eenmaal minder geld (denk aan een toenemend obesitas onder de jeugd). Hetzelfde beeld geldt voor ouderen. Met de komende vergrijzingsgolf zal de druk op sociale en medische voorzieningen toenemen. De toenemende individualisering zorgt er voor dat ouderen meer in een isolement komen en het aantal bejaardentehuizen afneemt. En zo kan ik met u een aardige boom opzetten over de toekomst, de standpunten van de politiek, de KNVB, de maatschappij etc. Feit is dat rond het jaar 2025, 1/3 van de bevolking de gepensioneerde leeftijd heeft, ongeveer 1/3 op school zit en iets meer dan 1/3 werkzaam is. Na ons de zondvloed kun je denken en een houding van “we zien wel”. Korte termijn reacties! Denk eens na over de lange termijn? Hoe zou jij KMD willen zien in de toekomst? Mijn mening is dat regeren vooruitzien is en dat je als bestuur verantwoordelijk bent om “de club” door te geven. Het voorbeeld van zieltogende en eens beroemde maar nu verdwenen verenigingen (bijvoorbeeld in Den Haag) is een doom beeld. Maar er is hoop! Met een gezonde visie en vooral voldoende kader. De wederopstanding van het vereningsleven. Die toekomst, dat zijn wij.

 

De maatschappij dat zijn wij

We werken met het bestuur en al die vrijwilligers hard om van KMD een mooie plek te maken van jong en oud. De jeugd aan ons verbinden is een belangrijk speerpunt. Voor het nieuwe seizoen staat de aanleg van “een pannaveld” achter de kleedkamer gepland. Zodat de jeugd met plezier kan blijven spelen. De leden van middelbare leeftijd ontmoet u elke week op ons complex. Zij zijn actief als speler, vrijwilliger of als supporter aanwezig. Voor de ouderen boven de 60 jaar hebben we nog niet veel te bieden. U kent onze missie; KMD is een club voor het leven waar mensen in de leeftijd van 0-80 jaar (en ouder) zich thuis voelen. Na de actieve voetbalcarrière houdt het lidmaatschap vaak op. Kunnen of moeten we hier iets mee? Moeten we ouderen een plek binnen onze vereniging bieden? Ze de kans bieden om te sporten, bewegen etc. Afgelopen week had ik samen met onze TC (Technisch Coördinator) Theo de Reuver een gesprek met een vertegenwoordiger van de KNVB / Ouderenfonds over onze maatschappelijke rol en de opkomende voetbal sport “Walking Football”. We hebben weer inzichten opgedaan, leesmateriaal gekregen en we gaan “onze rol” nader onderzoeken. Fit zijn en blijven. De wederopstanding van de ouderen. Wordt vervolgd.

 

FEVO West

KMD is aangesloten bij de Federatie Voetbal Westlandse Verenigingen, FEVO West dus. Afgelopen woensdag was de jaarvergadering met vertegenwoordiging van alle Westlandse clubs. Het is goed om elkaar jaarlijks op bestuurlijk niveau te ontmoeten. Je maakt immers allemaal dezelfde sores mee. “Hoe pak jij dit of dat aan?” “Hoe kunnen we van elkaar leren?”Het gaat over misstanden, maar ook over het vrijwilligersbeleid en daar komt ie weer de rol in de maatschappij van de verenigingen. Diverse sprekers hielden deze avond een betoog. Samen met KMD secretaris Dide van Adrichem werd mij nog duidelijker dat het vrijwilligersbeleid, de levensader van onze vereniging blijft vormen. En er was belangrijk nieuws. Zaterdag 7 juli as. speelt het Westlands Elftal tegen Excelsior. En KMD aanvoerder Jesse de Waard maakt al jaren deel uit van deze selectie. Misschien wordt hij en andere KMD spelers nu weer geselecteerd?

 

De pastoor

GDA is van origine een katholieke club en opgericht door de pastoor, wiens naam ik gisteren wel heb gehoord maar ben vergeten, in 1922. Op het bord in de bestuurskamer van GDA, tevens spreekkamer, hing de strijdwijze tegen KMD. Ik las de woorden visiek, druk zetten, inzet etc. De trainer bedoelde denk ik; “Engels voetbal” op een nauwelijks bespeelbaar veld, met veel inzet en fysiek. De spelers speelden volgens het bestuur van GDA hun beste wedstrijd van het seizoen en voerden de tactiek kennelijk perfect uit. De pastoor was tot ver na de oorlog “geestelijk adviseur” van GDA. Zo ging dat in die tijd waar het geloof een belangrijke stempel drukte op de club. Een mooie PubQuiz vraag op 21 april as. zou zijn “wat betekent de afkorting GDA?”. GDA is vernoemd naar een in 1920 heilig verklaarde Italiaanse geestelijke, Gabriël Dell`Addolorata. Gabriel betekent Gods Kracht. Je hoeft het niet te geloven, maar de wederopstanding van GDA begon helaas tegen KMD. Geestelijk adviseur? Iets voor KMD?

 

Pasen met Peter

Gisterenavond was ik met de KMD business club bij ADO tegen AZ. Een mooi evenement om samen met onze sponsoren te beleven. Lekker kletsen over de business, voetbal of de kinderen etc. ADO bakte er niet veel van. Een wederopstanding zat er geen seconde in! Zelfs in het Haags kwartiertje bleven de spelers “voor dood” op de eigen helft spelen. Dan de Ronde van Vlaanderen maar kijken waar iedereen strijdt voor de gladiolen en altijd “dood” gaat op de fiets. Mooie sport! Maandag as. staan de Westlandse Jeugdkampioenschappen op het programma. En ik heb A1 speler Stan van Hooft beloofd te komen kijken op het sportcomplex van Honselersdijk alwaar de talenten van de A1 actief zijn. 

 

De komende week

zaterdag 7 april as. ben ik al vroeg aanwezig op de inschrijf dag voor nieuwe leden en speelt KMD1 thuis tegen Quick Steps. Wedden dat hun trainer het ook heeft over visiek, druk zetten en inzet? Ik ben benieuwd naar onze wederopstanding? Ik geloof er in, U ook? 

Komt allen naar ons sportpark om onze jongens aan te moedigen. 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

IMG_0460 IMG_0460
Gabriel Gabriel