De man van de wedstrijd

De Sint

Wat een feest was het de afgelopen zaterdag weer. Toen ik om 09.00 uur op de fiets het sportcomplex opreed, kwam ik gelijk aan met de Zeur Pieten. De Zwarte Pieten drum en showband. Hier geen politieke discussie over discriminatie, veegpieten, verandering etc. Bij KMD eren wij de oer Hollandse traditie als een fantastisch kinderfeest. Ik had de eer Sinterklaas en de Pieten te mogen ontvangen en ik zag het enthousiasme bij de kinderen.  Wat Sinterklaas en Zwarte Pieten bij de allerkleinsten in onze vereniging teweeg brengt, is zo mooi om te zien. Sinterklaas die geduldig met elk kind een praatje maakt, de spontane verhalen, de verwachtingsvolle blikken en vooral de blijdschap als Zwarte Piet een handje met pepernoten toesteekt. Dat is zo mooi om te zien en ik wordt zo blij van dit kinderfeest. Dit is kindercabaret van de bovenste plank, vergelijkbaar met de film van Ome Willem (dat weten alleen nog de ouderen onder ons). Wat een geweldige organisatie stond er weer met dank aan de jeugdsommissie, de Zwarte Pieten dames en heren en natuurlijk Sven Ekering.

 

De KNVB

Soms merk je dat er stappen worden gemaakt bij een organisatie. De KNVB is, wat mij betreft, positief aan het veranderen. Al enkele jaren hebben we een prima contact met onze verenigingsmanager namens de KNVB, Louisse Vonk, die ieder jaar een bezoek brengt aan onze vereniging om te bespreken waar de KNVB kan ondersteunen en de vereniging in kan bijstaan. Ik zat samen aan met Dide van Adrichem, de nieuwe secretaris. Met jonge nieuwe bestuursleden is het altijd belangrijk om met workshops en bijeenkomsten handreikingen te krijgen in het besturen en vooral van elkaar, van andere verenigingen, te leren. KMD is net een bedrijf en dan komt er best veel op je af en als bestuurder draag je een behoorlijke verantwoordelijkheid om zaken goed te regelen of te organiseren. Leden gaan zich steeds meer als consument opstellen en hebben wensen en zelfs “eisen” want ze betalen immers contributie.  Bovendien verandert het type bestuurder in deze tijd ook. Geen feodale leider meer die alles bepaalt. De moderne bestuurder is een verbinder die vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft, proactief acties onderneemt en zich dienend opstelt voor de vereniging. Mooi om hier met de KNVB over te praten, maar ook over de toekomst van het voetbal en onze rol, hebben we gesproken. “Wat zijn jullie ideeën over G voetbal?”, “Hoe gaan jullie om met incidenten?”, “Welke maatregelen hebben jullie genomen voor een veilig sport klimaat etc?”. U begrijpt de KNVB vraagt best wel veel en dat is goed. Liever een sportbond die vooraf de vereniging stimuleert dan achteraf met de gebakken peren te zitten. We gaan ons best weer doen met het gehele bestuur en kader om nog beter te worden.

 

De club

In het AD van de afgelopen zaterdag staat een mooi stuk over oud politicus Jan Terlouw. Zijn “touwtje uit de bus” verhaal raakt wat mij betreft ook precies de kern van de omgangsvormen binnen een vereniging. Integriteit is vertrouwen in elkaar hebben en dat als uitgangspunt in de relatie naar elkaar uitoefenen, ook in het voetbalspel. We leven helaas steeds meer in een wereld van wantrouwen. De scheidsrechter ziet het meestal verkeerd, de grensrechter vlagt altijd onterecht voor buitenspel, het ligt altijd aan de tegenstander, het weer etc. Maar als we de balans opmaken dan maakt elke scheidsrechter fouten, is het aantal buitenspelgevallen die een grensrechter onterecht afvlagt op minder dan één hand te tellen, zijn de meeste tegenstanders prima mensen en schijnt de zon meer dan dat het regent. Het is maar hoe je tegen het leven aankijkt. Ik heb geleerd dat; zij die wantrouwen, vaak zelf de grootste mond hebben en zelf het minste presteren of bijdragen aan een vereniging.

 

De Scheids

Volgens mij hadden we de afgelopen zaterdag een primeur op KMD. De wedstrijd KMD1 – Naaldwijk1 werd geleid door Lizzy van der Helm. Vorige week floot Lizzy nog de wedstrijd van de PSV dames tegen Ajax. Met slechts één gele kaart voor een Naaldwijk speler leidde ze op een voortreffelijke wijze de wedstrijd. Onze ontvangstmanager, Piet Hollaar, zei het treffend na afloop in de bestuurskamer. “De man van de wedstrijd was deze keer een vrouw”. Piet geeft dames graag complimentjes, maar met het overhandigen van het chocolade presentje zag ik dat hij het uit de grond van zijn hart meende. En zo was het ook! Ik betreur het dan dat een supporter van Naaldwijk toch weer negatieve opmerkingen heeft bij het verlaten van het veld. Ik zag dat Lizzy van der Helm stoïcijns het veld afliep.

 

De JO19-3

Het is een tijd geleden dat KMD met drie A teams in de competitie uitkwam. Ik had de eer om de mannen van de JO19-3 deze zaterdag te fluiten. Een geweldig team met goeie gasten. Als scheidsrechter gaan de namen en de zonen van KMD vaders als je ze fluit ook ineens “leven”. Zo zie je dat er een goede kop op zit, dat er tijdens de wedstrijd ook grapjes over “Captain Morgan” worden gemaakt en dat ze prima met het 2-5 verlies omgaan. De tegenstander was gewoon beter. Maar deze jongens hebben ontzettend hun best gedaan en gestreden voor wat ze waard waren. Juist van deze mannen gaat KMD in de senioren nog veel plezier beleven. Lekker voetballen en dan blijven hangen in de kantine niet met “Captain Morgan” maar met Heineken of Spa Rood. Klinkt wel minder stoer overigens.

 

De tegenstander

v.v. Naaldwijk bleef ook lang hangen in onze kantine na afloop van de wedstrijd. V.v. Naaldwijk is een mooie vereniging, vergelijkbaar met KMD. Ik sprak enthousiaste bestuursleden na afloop die echt iets van hun club proberen te maken. Ik zag op het veld vooral het onderlinge respect, maar bovenal de jonkies van KMD hun best doen. Danny Dekkers en Thomas van Eeden net uit de A1 stonden in de basis. Later viel A1 speler Wesley den Dulk nog in. Zij werden vakkundig door trainer Martin de Graaf gecoacht en door Jesse de Waard meegenomen in deze wedstrijd. Onze aanvoerder stuurde, buffelde, nam de bal als een touwtje aan zijn voet mee en was de architect bij het doelpunt van Dylan Groen. Deze briljante aanval waar ook Arend bij betrokken was, besliste uiteindelijk de wedstrijd. Wat een overwinning met mensen doet, verbaast me altijd. Tuurlijk winnen is leuker dan verliezen en de penningmeester verdient altijd meer voor de club als er wordt gewonnen. Opportunisme is ook de KMD supporter niet vreemd. Volgende week tegen en bij Lyra verwacht ik een volle bak met supporters die hun team weer komen aanmoedigen, in deze d’r op of d’r onder wedstrijd voor de bovenste plaatsen. Gauw mijn Sinterklaas cadeau, de nieuwe fantastische CD van U2, opzetten.

 

Maak er een mooie week van.

 

 

Peter van den Berg, voorzitter SV KMD

IMG_0460 IMG_0460