Voetbal is emotie

Ton

Oud voorzitter Ton Verbraeken is ernstig ziek. Aan het begin van de week sprak ik met hem en schoonvader Huib Bakker, die met Ton in het bestuur zat. We hadden een mooi gesprek over het leven. Ton heeft deze week zijn 4e chemo gehad en is tot medio januari 2018 onder behandeling. Met de hele KMD familie hopen wij dat het goed komt met Ton. Een kaartje sturen is altijd goed. Ton Verbraeken, Ambachtsweg 88a, 2291 EZ Wateringen.

 

Emotie

Ik heb geleerd om na een wedstrijd niet gelijk te reageren. Zeker als er is verloren is mijn taal vanuit de emotie erg direct en daar hebben mensen last van. Mijn medespelers hadden moeite met de voetballer en vonden de mens voor en na de wedstrijd wel leuk. Ik wilde ten kostte van alles winnen en dan ging ik over de schreef. Later leerde ik beter te relativeren, maar ik begrijp wel wat het (voetbal)spelletje met mensen doet. Laten we het netjes houden. Daarom ben ik supporter van SC Heerenveen, daar is de beleving waar ik van houd; vol passie maar altijd netjes.

 

KMD 8

KMD 8 is één van de leukste elftallen van onze verenigingen. Deze mannen zijn eind dertig en de vaste kern kent elkaar vanaf de kleuterschool, de F-jeugd van KMD en voetbalt nog steeds samen. Penningmeester Joost de Waard en website vormgever Thomas van der Schoor zijn met de kleindochters van één van onze oprichters, Wim van Raamsdonk, getrouwd en echte KMD zwagers. Vorige week had ik de eer dit team te mogen fluiten en ik heb me kostelijk vermaakt. Tegen Lyra 14 moesten de “bijna veteranen” echt aan de bak. Tegen een elftal vol met 19 en 20 jarige jonkies was er geen eer te behalen. Er werd met 0-3 verloren. De mannen streden voor elke meter maar konden de koploper in hun poule geen pijn doen. Ik zag de zwagers hinkepinkend van het veld af gaan, snel douchen want ’s middags moest met de nieuwe lichting Sinterklaas worden ingehaald waarna, snel terug naar KMD, de dag kundig werd afgepilst. KMD 8 zijn echte KMD mannen om trots op te zijn.

 

Dominee of dictator?

De beleving bij onze club is enorm. Zo worden regelmatig volwassen mensen boos op elkaar. Moet kunnen, je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Het toont de betrokkenheid en de wil om een plekkie in de club te verwerven. Soms wordt het plekkie binnen de club een koninkrijkje en vergeten we dat samenwerken en het clubbelang voorop moet staan.

Als voorzitter sta ik af en toe boze mensen te woord. Ik luister, geef aandacht en probeer een dialoog aan te gaan. Soms lukt dat niet en is er geen goed gesprek mogelijk. Jammer, de emotie zit dan te hoog. Het gaat dan niet meer om het club belang maar over “gelijk hebben”, “hij of zij heeft gezegd dat …” etc. Er wordt van alles bijgehaald om het eigen straatje, belang, standpunt, status of ego te benadrukken. De (persoonlijke) tegenstellingen worden uitvergroot en er worden combines en medestanders gezocht. Want hij of zij begrijpt er niets van!

Als je wijst naar hem of haar, en doe die oefening maar eens, dan wijzen er drie vingers naar jezelf. En wat kun jij doen aan de situatie of om een goed gesprek mogelijk te maken?

Wat een gelul allemaal voorzitter. Je lijkt wel een dominee! O, Is dat zo? Ik overweeg een dominante dictator te worden, die alle boze mensen, brievenschrijvers en tegenstribbelaars van de club wegstuurt. Benieuwd hoeveel leden er overblijven.

 

De bestuursvergadering

Het is best leuk om in het bestuur van KMD te zitten. Elke vergadering is er een traktatie door één van de bestuursleden. Van banketstaaf uit het vorige kerstpakket tot een eigen gemaakte baksel, we beginnen luchtig. En hoewel de vergaderingen serieus zijn, moet er ook gelachen worden. We praten over van alles of het nu over de trainerscontracten gaat, de eindafrekening voor de subsidie van de nieuwbouw, de nieuw te plaatsen fietsenrekken, de kerstsluiting van het complex, de nieuwjaarsreceptie van 6 januari 2018, de komende privacy wetgeving en wat te doen met de leden die nog geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben ingediend? Zo maar wat voorbeelden waarbij elk bestuurslid zijn of haar agendapunten bespreekt. Best wel veel onderwerpen dus.

Wat we doen met de leden die nog geen VOG hebben ingediend? Persoonlijk aanspreken om de VOG alsnog in te leveren en als het dan nog niet is gebeurd na herhaaldelijke aansporing? U merkt het, scenario’s worden met elkaar besproken en alles wordt afgewogen. Maar juist op dit onderwerp, is het voor de vereniging belangrijk om scherp te zijn en geen risico te lopen. En dan volgt de gezamenlijke bestuursbeslissing. Voor het kader of staflid dat dan geen VOG heeft ingediend voor het einde van dit jaar houdt het dienstverband als kader of staflid helaas op. Waarvan akte. Het is best leuk om in het bestuur van KMD te zitten want na afloop drinken we ook gezellig nog een consumptie en gaan dan moe maar voldaan naar huis.

 

KMD JO 15-4

Vandaag floot ik de JO 15-4 (C 4) tegen Semper Altius JO 15-2 en jongens wat een spannende wedstrijd was dat. Een echte wedstrijd met fel meelevende ouders langs de lijn, er werd wat afgeschreeuwd en geblèrd. Ook voor de supporters is voetbal emotie want alle ellende van de hele week moest kennelijk afgeschud worden en die arme spelers moesten er aan geloven. Gelukkig heb ik de KMD site niet gehoord. De wedstrijd dan. KMD en Semper wilden allebei niet verliezen. Ik heb genoten van het spel. Semper was iets beter. Zeker de 1e helft had KMD al met … - 0 achter moeten staan. Man of the Match was keeper Merijn van Zanten. Heldhaftig wierp hij zich voor doorgebroken spelers, had zijn hand achter menig doelpoging en redde meermalen miraculeus. Na rust geloofden de spelers van KMD in een resultaat en werd brutaal zelfs een 1-0 voorsprong genomen. Helaas moest enkele minuten voor tijd worden gecapituleerd en werd het 1-1. Maar grote complimenten voor dit elftal en de strijd die ze hebben geleverd. Het punt was door het uitstekende spel in de tweede helft, dik en dik verdiend. Ik hoop dat de leiders nog hebben getrakteerd?

 

Sinterklaas en Blijven Hangen

Volgende week is het al weer 2 december en is er een groot Sinterklaas feest voor de aller jongsten op KMD. Sinterklaas en zijn Pieten zullen rond 09.45 uur aankomen en het wordt een mooi feest met voor de kinderen een cadeau en een praatje met de Sint in de kantine.

Voor de volwassenen staat de wedstrijd KMD1- Naaldwijk1 op het programma. Een echte Westlandse derby waarbij altijd veel publiek aanwezig is. En de jongens van KMD zijn vast van plan om niet voor Sinterklaas te spelen. Na afloop is er een “Blijven Hangen” met DJ en blijft het nog lang gezellig in de kantine.

 

Maak er een mooie week van.

 

 

Peter van den Berg, voorzitter SV KMD

 

IMG_0460 IMG_0460