Keuzes

De zaterdagochtend

Als de wind “gunstig” staat word ik soms op zaterdagochtend gewekt door het vrolijke gekwetter van de geluiden op het voetbalveld. Ik woon immers vlakbij! Meestal word ik bruut gewekt door de wekker want dan heeft scheidsrechter coördinator Ruud Fidder mij ingedeeld voor een vroege wedstrijd. Gauw ontbijten en hup naar KMD. Als ik de parkeerplaats op fiets is het barstensvol. Auto’s staan “verkeerd” geparkeerd en ik ben blij dat ik op de fiets ben anders had ik bij de Pieter van der Plas moeten parkeren. Ik hoop dat de gemeente en aannemer snel hun spullen opruimen, scheelt weer een plek of 15. Vroeger ging je altijd met de fiets, maar nu moeten er natuurlijk snel na afloop van de wedstrijd van zoon of dochterlief boodschappen en tal van andere activiteiten worden ondernomen.

 

De jeugdcommissiekamer

Elke zaterdagochtend is het gezellig druk in de jeugdcommissiekamer. Er is een schema van jeugdcommissieleden en ouders die “dienst” hebben. Scheidsrechters worden opgevangen en krijgen een bakkie koffie, bezoekende verenigingen krijgen een keurige uitleg en op papier staat de kleedkamer en de veldindeling en mooie woorden over het netjes achterlaten van kleedkamers. De jonge scheidsrechters worden ondersteund door onze begeleiders en in de commissiekamer is het een zoete inval. Bestuursleden bekijken hun postvak en samen met Mirjam van Bergen Walraven, JO-9 coördinator, zie ik dat jeugdvoorzitter Anton Wouters een hele tijd niet in de zijne is geweest. Er wordt veel gelachen en er is een goede sfeer. Het doet me denken aan de tijd dat KMD nog in het Hofpark voetbalde. In de Hofboerderij was het ook altijd gezellig. Die sfeer proef ik nog steeds.

 

Jukebox

Henny van de Eijckel is al meer dan dertig jaar verbonden aan onze jeugd. Hele generaties heeft hij als leider begeleid en getraind. Ik heb ook nog dat geluk gehad. Gelukkig loopt Henny nog steeds rond op ons sportpark en is hij ook in de jeugdcommissiekamer een vertrouwd gezicht. Ik heb veel van Henny opgepikt en samen zijn we menig popfestival of bandje gaan bezoeken. Op zondagmiddag ging ik regelmatig bij Henny plaatjes draaien. KMD verandert maar kunnen we a.u.b. weer plaatjes draaien in de jeugdcommissiekamer, met Henny, die de jeugd ook hier weer meeneemt. Singletjes op een pick-up of beter een jukebox en in de jeugdcommissiekamer klinken altijd vrolijke noten. Nostalgie? Vervlogen tijden? Nee het is geen andere tijd maar een kwaliteit, een pas op de plaats en vinyl is weer helemaal in.

 

Voetbal

U leest mijn dromen over mooie tijden. Er is één constante, op KMD zal altijd gevoetbald worden en daar moet het natuurlijk ook in dit stukje over gaan. Ik floot deze keer de JO13-2 tegen SEP en wat een mooi elftal is dat! KMD is “in de breedte” flink gegroeid want de JO13-2 barst van het talent, jongens die prima voetballen en zo met de JO13-1 meekunnen. Ik ga geen namen noemen, of toch wel. Linksbuiten Jonas vond ik, net als alle anderen, erg goed. Ik genoot van zijn mooie dribbels. En met uitstekend voetbal werd SEP met 6-1 verslagen. Hoewel de scheidsrechter nog niet goed uitgeslapen was want die noteerde 5-1. Fout! Stom, als dat ene doelpunt maar niet bepalend is voor de competitie schoot er door me heen. Gelukkig betrof het een bekerwedstrijd. Pfff gauw een stokbroodje hete kip eten.

 

Goede gesprekken

Met Jan en alleman heb en maak ik “op KMD” een praatje. Jan is natuurlijk Jan Middendorp die voorheen met z’n sleutelbos altijd geluid maakte. Nu met die tackies kan Jan nog steeds overal bij en is hij een veel gevraagd man. “Weet je waar Jan is?”, is de meest gestelde vraag op zaterdagmorgen. KMD verandert en sleutels zijn uit, computers zijn uit, roze koeken zijn uit, douchen schijnt zelfs bij de jeugd uit te zijn en een voorzitter die zich overal mee bemoeit is al helemaal uit. de mobiele app is “in”, de gezonde hap, in je vieze kleren gelijk naar huis en de teammanager die heel veel regelt is “in”. Of ik dat erg vind? Nee hoor, KMD is van de leden en die bepalen mede wat “in” is. Het is nu de tijd van de generatie die nu aan zet is. Het is de tijd dat je “alles” aan “iedereen” moet kunnen uitleggen. En het gaat goed met KMD, dat bewijst de overvolle parkeerplaats, de gezellige drukte op de zaterdagmorgen, de resultaten en het plezier dat ik elke keer weer op de gezichten van onze (jeugd)leden en de begeleiders zie.

 

Zaterdagmiddag

Op de club ontmoet ik elke zaterdag mijn vrienden, mede bestuursleden en begroet Ik de staf en spelers van de selectie, de supporters en mijn schoonvader Huib. Met Huib, Theo de Reuver en secretaris Gerrit de Waard bezoek ik vandaag Maasdijk en ben ik representant van de club. In de bestuurskamer van Maasdijk komt ook bestuurslid Technische Zaken Jaco van der Tang en zijn we als KMD goed vertegenwoordigd. Erevoorzitter Rien Mostert ontvangt ons en dat is speciaal. Hij was in de jaren dat mijn vader voorzitter van KMD was ook voorzitter van Maasdijk. Samen konden ze het goed vinden en hij maakt nog steeds dezelfde grappen als toen. Gauw naar buiten want ik wil de jongens van KMD een hart onder de riem meegeven voordat ze het veld oplopen. Ik heb dochters van dezelfde leeftijd en op mijn manier hou ik van “onze jongens”. Daar moet je van afblijven en ik leef vel mee en heb ook mijn emoties als het weer tegenzit en we in de laatste minuut onverdiend verliezen. Na afloop bedank ik onze jongens voor een spannende wedstrijd en een mooie middag.

 

Zaterdagavond

Na afloop nog een biertje in de bestuurskamer, een mooi gesprek met AD verslaggever Paul Klop over zijn voetbalcarrière en gauw terug naar KMD. Gerrit is al eerder terug gegaan, die leeft van binnen altijd erg mee en moet op zijn manier de emotie van de dag verwerken. Bijvoorbeeld door met Cees en Peter Zonneveld even af te pilsen. Dat is altijd gezellig. Cees is mijn favoriete aanvoerder van KMD2 geweest, toen hij als oom Dagobert met zijn neefjes (mijn elftalgenoten en ik waren wat jonger) met ons op de velden heroïsche wedstrijden speelden. Die wedstrijden worden ieder jaar heroïscher,  de verhalen mooier en vooral onze hang naar dat verleden, toen wij op het veld stonden en er een volle kantine was na afloop. Ook als het 1e elftal uit speelde zat de kantine altijd bomvol, was er een rad van avontuur met Loes Hollaar etc. Tijden veranderen, leden, mensen hebben zoveel te doen. Wat blijft is dat Gerrit en ook ik blijven afpilsen met deze mannen in de mooiste kroeg van Wateringen. Mooie verhalen, altijd lachen. Ik moet om 19.00 uur echt naar huis want met de Veteranen van KMD ga ik naar de Boerderij luisteren en kijken naar the Iron Maidens. Dames met electrische gitaren. Er is nog hoop! Zouden de dames van KMD ……… Ik begin weer te dromen.

 

Maak er een mooie week van!

Peter van den Berg, voorzitter SV KMD

voorzitter spreekt voorzitter spreekt