Emotie

Het is maar een spelletje
Voetbal is emotie. Voetbal is oorlog zei een bekende trainer ooit. Het is maar een spelletje. Zo maar wat quotes over onze hobby en zaterdag besteding. Waarom vinden we voetbal en dit spelletje zo belangrijk? Het leven ligt markant stil als “ons oranje” meespeelt met een belangrijk toernooi en miljarden mensen over de hele wereld kijken naar voetbal. Er gaan ook enorme bedragen in het voetbal om. Kortom; voetbal is belangrijk in ons bestaan.
KMD is een amateurclub met ruim 650 actieve spelers en ongeveer 800 leden. We spelen met ons 1e team in de derde klasse van de KNVB. Waarom vertel ik u dit? Ik hou van relativeren. Hoe belangrijk voetbal voor u ook is; het blijft een spelletje.
 
Communicatie
Aan het begin van het seizoen worden er keuzes gemaakt. Wie speelt in welk elftal? Wie wordt er leider, trainer etc? Dat is best moeilijk! Er zijn namelijk altijd verwachtingen en ieder dicht zichzelf daarbij een rol toe. Als die verwachtingen niet uitkomen kan dat leiden tot emoties.
Het is mijn mening dat er voor iedereen een plek moet zijn bij KMD. Dat er keuzes moeten worden gemaakt wie er op welke plek komt, is logisch. Daar hebben we een bestuur voor en zijn deskundige trainers en leiders aangesteld. Als er teleurstelling is bij onze vereniging om welke keuze of reden dan ook, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te zijn. Communiceren om de keuzes toe te lichten en vooral ook te helpen bij het toewijzen van een nieuwe plek bij KMD. KMD is van ons allemaal.
 
Shell
KMD is een “rustige” en modale vereniging. We doen ons best om het iedereen zo goed mogelijk naar de zin te maken. We zijn amateurs en doen onbetaald werk. Er worden in het proces door iedereen fouten gemaakt en veranderingen gaan moeizaam door de vereniging heen. Dat geldt voor meerdere amateurclubs. We zijn geen Shell waar u als aandeelhouder prestaties mag verwachten, waar u betaald krijgt voor de inzet van uw diensten maar waar u ook zo “op straat” wordt gezet als het even tegenzit.
Juist daar zit em de emotie als u voelt dat u door KMD zomaar op straat wordt gezet. Dan verwacht u juist die arm om u heen en hulp om de draad weer op te pakken. Elk bestuurslid, trainer, leider etc. is bij KMD ook een beetje een sociaal werker als één van ons het moeilijk heeft. We zijn geen Shell of willekeurig andere beursgenoteerde organisatie. Onze kracht ligt in die ene arm om de schouder van elk lid dat ons nodig heeft.
 
Schouder
Afgelopen zaterdag ontving het bestuur de familie Boon en familie Vlieger in de bestuurskamer. Bij de wedstrijd van ons 1e elftal werd met rouwbanden om gespeeld omdat Ben Boon en Wim Vlieger ons deze zomer zijn ontvallen. Ik kreeg letterlijk kippenvel van de 1 minuut stilte die in acht werd genomen. Namens de leden maak ik een diepe buiging voor Ben en Wim. Het was en mooie zaterdag.
 
Een mooie zaterdag
Al vroeg deze zaterdag was ik op weg naar Zeist. Bij de KNVB mocht ik voor “het voorzitterscongres” met cabaretier Peter Heerschop praten over KMD.
Kennelijk vallen we in positieve zin op bij de KNVB. Over de goeie dingen kan ik u uren vermoeien, maar toen ik werd gevraagd naar het grootste probleem bij KMD, moest ik even nadenken. Als oer-positivo denk ik niet in problemen, die los je zo snel mogelijk met elkaar op. Nu achteraf; had ik het moeten hebben over veld4, de extra kleedkamers of mijn moeizame start als voorzitter, die mensen die jou de grootste eikel van Wateringen vinden, de eerder beschreven emoties of onze buitengewone inzet om de club draaiende te houden met voldoende en gemotiveerde vrijwilligers. Ik gaf aan dat ik vandaag, met dit weer, liever op het veld had gestaan om de MO11-1 te fluiten bijvoorbeeld. Er is veel te doen op een vereniging en je moet daarin keuzes maken. Ik ben in de pauze teruggereden naar Wateringen. Het was een mooi congres maar ik wilde op tijd zijn, een stukje KMD2 kijken, de families in de bestuurskamer ontvangen en vooral bij KMD1 zijn en de wedstrijd kijken.
 
Kijken
Ik vind het fantastisch om langs de kant te staan en te kijken naar onze jongens en meisjes. Ik let op spelplezier, de beleving van het gehele team, het lef hebben om acties te maken en in een wedstrijd het maximale uit je zelf te halen. Zelf was ik een matige verdediger die met veel inzet zijn gebrekkige talent compenseerde. Daarom geniet ik des te meer van het talent van technische voetballers. De spelers met het meeste talent voetballen in KMD1. Niet geheel ontoevallig stond ik net te praten tijdens de druk bezochte wedstrijd tegen Verburch. Er werden twee corners in één keer ingeschoten. Beauties van twee KMD talenten. Ik heb ze niet gezien, terwijl ik de hele wedstrijd heb staan kijken. Ook de belangrijke tweede treffer van Marc Houtman zag ik niet, terwijl ik me juist zo verheug op zijn definitieve doorbrak in ons eerste team. Sorry mannen volgende keer zal ik beter opletten bij het kijken.
 
Wennen
Zo’n eerste competitiewedstrijd is best moeilijk spelen. Je wilt je eerste wedstrijd niet verliezen en je moet vaak nog even wennen.
De kop is er af! KMD1, 2 en ook 3 hebben gewonnen. Hulde voor deze prestatie. KMD 8 mocht afsluiten op ons veld 1 en na een 0-2 achterstand wonnen zij met 6-2. Ik zag Thomas van der Schoor schitteren en na afloop glunderen. Winnen blijft leuk.
Hoe de andere teams hebben gepresteerd? In de uitslagen op de site zag ik in ieder geval dat de JO19-1 een fantastische prestatie had geleverd door met 7-2 bij Lyra van hun JO19-1 te winnen en in de kantine zat ik aan bij Bram Meijer en zijn Dames 2 Rosé Olé team, die staan door de 5-2 winst gelijk boven aan. Houden zo dames! Helaas staat deze stand niet op de site. Het is vast even wennen.
 
Mooi seizoen
We gaan er met z’n allen een mooi seizoen van maken. KMD bruist weer van de activiteiten. Zo is er op zaterdag 4 november as. een Oktober Fest. Kaarten zijn vanaf heden verkrijgbaar bij de Feestcommissie.  
Ik zie u graag weer op KMD of bijvoorbeeld volgende week zaterdag om 14.30 uur langs de lijn bij KMD1 als er “uit” wordt gespeeld bij Quick Steps.
 
 
Peter van den Berg, voorzitter SV KMD

 

IMG_0460 IMG_0460